Hepimizin bildiği gibi günlük hayatta tükettiğimiz gıda ürünlerinin hem sağlığımıza hem de dini inançlarımıza uygun olmasına son derece önem veriyoruz. Kosher (koşer) kelimesi İbranice bir kelimedir. Uygun, doğru anlamına gelmektedir. Genellikle Yahudilere özgü yeme içme kurallarına uygun olan gıda ürünlerini belirlemek için kullanılmaktadır. Yani gıdaların gönül rahatlığı ile tüketilebilmesi için bir nevi onay belgesidir. Bir gıda ürününün Kosher sertifikası alabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır:
Amerika ve Avrupa’da üretilen ürünlerin neredeyse büyük bir kısmı Kosher sertifikalı ürünlerdir. Firmaların ürünlerini yurtdışına pazarlayabilmesi için Kosher sertifikası almaları gerekmektedir. Yine Türkiye’de yaşayan Museviler gıda alışverişi yaparken özellikle Kosher belgesi olan ürünleri tercih etmektedirler. Kosher belgesinin gıda ürünlerinin dışında bazı temizlik ürünlerinde ve tekstil ürünlerinde de arandığı durumlara rastlanmaktadır.
Kaşeruta göre; kara hayvanları içinde 4 ayaklı olan sadece geviş getiren ve ayak tırnakları ikiye ayrılı olan hayvanlar Koşer belgesi alabilir. Bunun dışında yengeç, midye, ıstakoz, karides, istiridye gibi deniz böcekleri Koşer belgesi alınmasına engel olan canlılardır. Deniz canlılarından yüzgeçli ve pullu balıklar yenilebilmektedir. Uçan hayvanlar arasında yenilemeyecek olanların listesi Tora’da belirtilmiştir. Tora’ya göre yenilmesi kesinlikle yasak olan 4 hayvan vardır. Bunlar; domuz, deve, şafan ve arnevettir.